Szukaj przepisów

czwartek, 12 lipca 2012

Śledzie po kujawsku

Składniki na 6 porcji:
  • 60 dag solonych śledzi
  • 1 szklanka mleka
  • 30 dag winnych jabłek
  • 2 łyżki oleju
  • 2 łyżki przecieru pomidorowego
  • sok z cytryny
  • skórka otarta z 1 cytryny
  • mielona ostra papryka
  • natka pietruszki
  • suszony majeranek
  • cukier
  • sól, pieprz
    do dekoracji:
  • gałązki natki pietruszki
Umyte śledzie zalej zimną wodą, zostaw na noc. Następnego dnia starannie obierz ze skóry i ości, zalej mlekiem, po czym zostaw na 1-2 godzin.

W rondelku rozgrzej olej, wrzuć obrane i pokrojone w plasterki jabłka (gniazd nasiennych), chwilę smaż, dodaj majeranek, otartą skórkę i sok z cytryny, sól, pieprz i paprykę. Wymieszaj, przykryj i duś kilka minut. Wszystko dopraw przecierem pomidorowym i cukrem, lekko skrop wodą, wymieszaj, zdejmij z ognia.

Wymoczone filety śledziowe osusz, a potem pokrój na pół i ułóż na półmisku. Przykryj je teraz ostudzonymi jabłkami, a następnie folią - wstaw na kilka godzin do lodówki.

Przed podaniem udekoruj plasterkami cytryny i gałązkami zielonej pietruszki.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...