- 60 dag solonych śledzi
- 1 szklanka mleka
- 30 dag winnych jabłek
- 2 łyżki oleju
- 2 łyżki przecieru pomidorowego
- sok z cytryny
- skórka otarta z 1 cytryny
- mielona ostra papryka
- natka pietruszki
- suszony majeranek
- cukier
- sól, pieprz
- do dekoracji:
- gałązki natki pietruszki
W rondelku rozgrzej olej, wrzuć obrane i pokrojone w plasterki jabłka (gniazd nasiennych), chwilę smaż, dodaj majeranek, otartą skórkę i sok z cytryny, sól, pieprz i paprykę. Wymieszaj, przykryj i duś kilka minut. Wszystko dopraw przecierem pomidorowym i cukrem, lekko skrop wodą, wymieszaj, zdejmij z ognia.
Wymoczone filety śledziowe osusz, a potem pokrój na pół i ułóż na półmisku. Przykryj je teraz ostudzonymi jabłkami, a następnie folią - wstaw na kilka godzin do lodówki.
Przed podaniem udekoruj plasterkami cytryny i gałązkami zielonej pietruszki.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz