Szukaj przepisów

czwartek, 12 lipca 2012

Śledzie po góralsku

Składniki na 8 porcji:
  • 50 dag filetów śledziowych
  • 25 dag bryndzy
  • 1 szklanka śmietany
  • 3-4 ząbki czosnku
  • 3 łyżki zielonego groszku z puszki
  • 3 łyżki drobno pokrojonej czerwonej papryki (świeżej lub marynowanej)
  • 2 łyżki posiekanego szczypiorku
  • skórka otarta z 1 cytryny
  • 3-4 cienkie plasterki cytryny
  • sól, biały pieprz
  • cukier puder
    do dekoracji:
  • kilka gałązek natki pietruszki
Drobno pokrojony czosnek utrzyj z pieprzem, otartą skórką z cytryny i bryndzą na gładką masę. Śmietanę ubij ze szczyptą soli i cukru, wymieszaj z przygotowaną bryndzą, przykryj, lekko schłódź.

Umyte filety śledziowe osusz, pokrój na niewielkie kawałki, następnie starannie ułóż na półmisku. Sos dokładnie wymieszaj ze szczypiorkiem, groszkiem i papryką, polej nim śledzie, przykryj folią i wstaw na 1-2 godzin do lodówki.

Przed podaniem udekoruj plasterkami cytryny i gałązkami zielonej pietruszki.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...