- 50 dag filetów śledziowych
- 25 dag bryndzy
- 1 szklanka śmietany
- 3-4 ząbki czosnku
- 3 łyżki zielonego groszku z puszki
- 3 łyżki drobno pokrojonej czerwonej papryki (świeżej lub marynowanej)
- 2 łyżki posiekanego szczypiorku
- skórka otarta z 1 cytryny
- 3-4 cienkie plasterki cytryny
- sól, biały pieprz
- cukier puder
- do dekoracji:
- kilka gałązek natki pietruszki
Umyte filety śledziowe osusz, pokrój na niewielkie kawałki, następnie starannie ułóż na półmisku. Sos dokładnie wymieszaj ze szczypiorkiem, groszkiem i papryką, polej nim śledzie, przykryj folią i wstaw na 1-2 godzin do lodówki.
Przed podaniem udekoruj plasterkami cytryny i gałązkami zielonej pietruszki.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz