Szukaj przepisów

czwartek, 12 lipca 2012

Śledzie korzenne

Składniki na 8 porcji:
  • 50 dag filetów śledziowych
  • 2 łyżeczki cukru pudru
  • zmielony cynamon i goździki
  • zmielone ziele angielskie i pieprz
  • 4-5 pokruszonych liści laurowych
  • drobno posiekany świeży korzeń imbiru (wielkości orzecha włoskiego)
  • 3-4 cebule
  • 3-4 łyżki koncentratu pomidorowego
  • 2-3 łyżki oleju
  • sól, pieprz
  • cukier
Cukier puder dokładnie utrzyj z posiekanym korzeniem imbiru. Filety śledziowe umyj, osusz, ułóż w salaterce i posyp przygotowaną mieszanką korzenną. Na koniec przykryj folią i zostaw na noc w lodówce.

Obrane cebule pokrój w cienkie plasterki, zeszklij na oleju, dodaj koncentrat pomidorowy, sól, cukier i pieprz, dokładnie wymieszaj, po czym przestudź. Na półmisku ułóż warstwę pokrojonych na porcje śledzi, przykryj przygotowaną cebulą, udekoruj gałązkami zielonej pietruszki.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...