Szukaj przepisów

czwartek, 12 lipca 2012

Śledzie a la Milanówek

Składniki na 6 porcji:
  • 50 dag filetów śledziowych
  • 2 łyżki cukru
  • 1/4 szklanki oleju
  • 3-4 łyżki octu 6-proc.
  • 3-4 łyżki koncentratu pomidorowego
  • 30 dag cebuli
  • 2-3 ziarenka ziela angielskiego
  • 1 liść laurowy
  • kilka ziarenek gorczycy
  • liście sałaty
  • natka pietruszki
W rondlu rozgrzej olej, zeszklij na nim pokrojoną w cienkie półplasterki cebulę, dodaj cukier i chwilę smaż, ciągle mieszając. Wlej ocet, dodaj liść laurowy, ziele angielskie i koncentrat pomidorowy - całość dokładnie wymieszaj. Duś kilkanaście minut, po czym zdejmij z ognia, dodaj gorczycę i wystudź.

Pokrojone na kawałki filety układaj w słoiku warstwami, każdą przekładając ostudzonym sosem. Słoik zakręć, wstaw do lodówki na 2-3 dni. W lodówce śledzie mogą stać około 2 tygodni.

Przed podaniem ułóż na półmisku na liściach sałaty, udekoruj natką pietruszki.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...