- 30 dag filetów z dorsza
- 1 łyżka soku z cytryny
- kilka ziarenek pieprzu i ziela angielskiego
- 1 liść laurowy
- 1/4 łyżeczki skórki otartej z cytryny
- po szczypcie suszonej mięty, tymianku
- estragonu
- 1 mały kieliszek białego wytrawnego wina
- 2 grejpfruty
- 1/2 selera
- 1 winne jabłko
- 1 łyżeczka soku z cytryny
- sól
- sos:
- 4 łyżki majonezu sałatkowego
- po 1 łyżeczce posiekanych świeżych listków melisy, mięty i tymianku
- 1 łyżka soku z cytryny
- cukier
- sól
- pieprz
- do dekoracji:
- 2 małe czerwone pomidory
- kilka listków mięty
Po ostrożnym wyjęciu z rondla rybę delikatnie osącz, przestudź i pokrój w kostkę. Seler i jabłko umyj, obierz, zetrzyj na grubej tarce i skrop sokiem z cytryny. Starannie wyszorowane i sparzone wrzątkiem grejpfruty przekrój na pół i delikatnie wydrążony miąższ pokrój w kostkę, usuwając pestki (łupin nie wyrzucaj!). Teraz wymieszaj składniki sosu i odstaw go do lekkiego schłodzenia.
Dodaj do ryby selera, jabłko i grejpfruta, zalej sosem, delikatnie wymieszaj, przykryj i wstaw na godzinę do lodówki. Przed podaniem udekoruj.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz