Szukaj przepisów

czwartek, 12 lipca 2012

Sałatka z grejpfrutem

Składniki:
  • 30 dag filetów z dorsza
  • 1 łyżka soku z cytryny
  • kilka ziarenek pieprzu i ziela angielskiego
  • 1 liść laurowy
  • 1/4 łyżeczki skórki otartej z cytryny
  • po szczypcie suszonej mięty, tymianku
  • estragonu
  • 1 mały kieliszek białego wytrawnego wina
  • 2 grejpfruty
  • 1/2 selera
  • 1 winne jabłko
  • 1 łyżeczka soku z cytryny
  • sól
    sos:
  • 4 łyżki majonezu sałatkowego
  • po 1 łyżeczce posiekanych świeżych listków melisy, mięty i tymianku
  • 1 łyżka soku z cytryny
  • cukier
  • sól
  • pieprz
    do dekoracji:
  • 2 małe czerwone pomidory
  • kilka listków mięty
Umyte filety osusz i skrop sokiem z cytryny. Do rondla wlej półtorej szklanki wody i - po dodaniu pieprzu, soli, ziela angielskiego, liścia laurowego, ziół i otartej skórki z cytryny - przykryj rondel i gotuj wywar przez około 10 minut, po czym dodaj wino i ryby, i potrzymaj na małym ogniu jeszcze 10-12 minut.

Po ostrożnym wyjęciu z rondla rybę delikatnie osącz, przestudź i pokrój w kostkę. Seler i jabłko umyj, obierz, zetrzyj na grubej tarce i skrop sokiem z cytryny. Starannie wyszorowane i sparzone wrzątkiem grejpfruty przekrój na pół i delikatnie wydrążony miąższ pokrój w kostkę, usuwając pestki (łupin nie wyrzucaj!). Teraz wymieszaj składniki sosu i odstaw go do lekkiego schłodzenia.

Dodaj do ryby selera, jabłko i grejpfruta, zalej sosem, delikatnie wymieszaj, przykryj i wstaw na godzinę do lodówki. Przed podaniem udekoruj.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...