Szukaj przepisów

czwartek, 12 lipca 2012

Sałatka orientalna

Składniki na 4 porcje:
  • 2 piersi kurczaka
  • 1 szklanka bulionu z kurczaka instant
  • 1 cebula
  • 1 goździk
  • 1 pęczek szparagów
  • 1 kawałek świeżego imbiru (wielkości orzecha włoskiego)
  • 1 łyżka masła
  • 1 puszka kukurydzy
  • sok z cytryny
  • 1 liść laurowy
  • cukier
  • sól
    sos:
  • 3 łyżki oliwy
  • 3 łyżki octu
  • 1/2 łyżeczki oleju sezamowego
  • 1 łyżka musztardy francuskiej
  • sól
  • pieprz
Dokładnie wymieszaj składniki sosu. Podgrzej bulion z cebulą, w którą wbij: goździk, imbir oraz liść laurowy. Do tak wzbogaconego, gorącego bulionu włóż umyte piersi kurczaka i gotuj przez około 15 minut pod przykryciem i na małym ogniu. Potem pozostaw mięso w wywarze aż do ostygnięcia.

Do wrzącej osolonej wody z dodatkiem soku z cytryny, masła i cukru włóż obrane szparagi, ugotuj je, odcedź i - przestudzone - pokrój na kawałki. Natomiast mięso kurczaka pokrój w cienkie paski, a kukurydzę odsącz z zalewy.

Teraz połącz składniki sałatki, polej sosem, a następnie delikatnie wymieszaj.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...