Szukaj przepisów

czwartek, 12 lipca 2012

Sałatka orzechowa z selerami

Składniki na 4 porcje:
  • 2 selery korzeniowe
  • 2 selery naciowe
  • 2 szklanki rosołu drobiowego z 1 łyżki bulionu drobiowego w płynie
  • 1 filet z piersi kurczaka (ok. 20 dag)
  • 4 pomarańcze
  • 1 kwaśne jabłko
  • 10 wyłuskanych orzechów włoskich
  • kilka listków melisy
  • 7 łyżek soku z cytryny
  • 3 łyżki majonezu niskotłuszczowego
  • 1 łyżka jogurtu naturalnego
  • sól
  • pieprz
Filet z kurczaka wrzuć na wrzący bulion i gotuj 20 minut. Następnie osącz i pokrój w wąskie paseczki.

Seler korzeniowy obierz, zetrzyj na tarce. Seler naciowy pokrój w krążki. Jabłko w słupki. Oba selery i jabłko skrop połową soku z cytryny i wymieszaj.

Pomarańcze obierz, podziel na cząstki. Posiekaj listki melisy. Majonez wymieszaj z jogurtem i resztą soku z cytryny, przypraw do smaku solą i pieprzem.

Składniki sałatki włóż do salaterki, polej sosem i wymieszaj.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...