Szukaj przepisów

piątek, 13 lipca 2012

Sałata zielona z awokado

Składniki na 4 porcje:
  • 1 główka sałaty lodowej
  • 2 owoce awokado
  • 1 łyżka octu winnego
    sos:
  • 2 łyżki oleju
  • garść łuskanych orzechów włoskich
  • 10 dag rokpola
  • sól
  • biały pieprz
Sałatę dokładnie umyj, podziel główkę na liście i odsącz. Awokado obierz, wyjmij pestki, pokrój w cienkie płatki, a następnie wszystko delikatnie skrop octem.

Przygotuj sos. Olej rozmieszaj ze szczyptą soli i pieprzu, a następnie ciągle mieszając dodaj roztarty ser i drobno posiekane orzechy. Wszystko delikatnie wymieszaj.

W szklanej salaterce ułóż sałatę i udekoruj ją plasterkami awokado. Całość polej przygotowanym wcześniej sosem.

Sałatkę podawaj ze świeżymi grzankami z razowego chleba.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...