Szukaj przepisów

piątek, 13 lipca 2012

Sałata z bekonem

Składniki:
  • 40 dag chudego bekonu
  • 3-4 dymki lub szalotki
  • 1 duża główka sałaty
  • 1/3 szklanki octu winnego
  • 2-3 jaja ugotowane na twardo
  • 1 łyżka cukru
  • sól
  • pieprz
Na dużej patelni przesmaż pokrojony w drobną kostkę bekon tak, aby był kruchy. Wtedy dodaj do niego ocet i chwilę podgrzewaj na małym ogniu.

Kiedy już go zestawisz, dodaj poszatkowane liście sałaty i posiekaną dymkę lub szalotkę. Wszystko razem dopraw solą, cukrem i pieprzem, i mieszaj delikatnie przez 12 minut, aby sałata „zwiędła”. Na koniec dodaj posiekane jaja i ostrożnie wymieszaj.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...