- 50 dag małż
- 1 cebula
- 1 ząbek czosnku
- 10 dag porów
- 20 dag ryżu
- szczypta szafranu
- 1/2 litra rosołu wołowego (z kostki)
- 1/8 litra białego wina
- 1 liść laurowy
- 40 dag mrożonych krewetek
- 1 łyżka posiekanej natki pietruszki
Cebulę i ząbek czosnku obierz i drobno pokrój. Pory umyj, oczyść i pokrój w plasterki. Warzywa duś w oleju przez 4 minuty, potem włóż do garnka razem z ryżem i posól.
Szafran namocz w niewielkiej ilości zimnej wody, wlej do ryżu razem z rosołem i winem. Na wierzch połóż liść laurowy. Garnek przykryj i wstaw do piekarnika na najniższym poziomie. Piekarnik nastaw na temperaturę 200°C i zapiekaj w nim ryż przez 50 minut. Następnie ułóż na ryżu scampi, krewetki, małże i natkę pietruszki, piecz dalsze 20 minut; na koniec wszystko delikatnie wymieszaj.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz