Szukaj przepisów

piątek, 13 lipca 2012

Ryż z owocami morza

Składniki:
  • 50 dag małż
  • 1 cebula
  • 1 ząbek czosnku
  • 10 dag porów
  • 20 dag ryżu
  • szczypta szafranu
  • 1/2 litra rosołu wołowego (z kostki)
  • 1/8 litra białego wina
  • 1 liść laurowy
  • 40 dag mrożonych krewetek
  • 1 łyżka posiekanej natki pietruszki
Kamionkowy garnek włóż na 20 minut do zimnej wody. Małże wyszoruj pod bieżącą zimną wodą, obetnij bisiory. Teraz wrzuć je do 1 litra wrzącej wody i gotuj, dopóki muszle się nie otworzą, potem wyjmij z wody.

Cebulę i ząbek czosnku obierz i drobno pokrój. Pory umyj, oczyść i pokrój w plasterki. Warzywa duś w oleju przez 4 minuty, potem włóż do garnka razem z ryżem i posól.

Szafran namocz w niewielkiej ilości zimnej wody, wlej do ryżu razem z rosołem i winem. Na wierzch połóż liść laurowy. Garnek przykryj i wstaw do piekarnika na najniższym poziomie. Piekarnik nastaw na temperaturę 200°C i zapiekaj w nim ryż przez 50 minut. Następnie ułóż na ryżu scampi, krewetki, małże i natkę pietruszki, piecz dalsze 20 minut; na koniec wszystko delikatnie wymieszaj.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...