Szukaj przepisów

piątek, 13 lipca 2012

Ryż z groszkiem

Składniki:
  • 30 dag ryżu
  • 1 cebula
  • 35 dag zielonego groszku
  • 5 dag boczku
  • 5 dag masła
  • 1 litr rosołu z kury
  • 1 łyżka posiekanej pietruszki
  • 2 łyżki starego parmezanu
  • sól
    do dekoracji:
  • kilka orzechów włoskich
Cebulę obierz i posiekaj z boczkiem. Do garnka wrzuć boczek, połowę masła i cebulę. Kiedy cebula się zrumieni, dodaj groszek, wlej 250 ml wrzącego rosołu, a całość przykryj i gotuj 10 minut. Potem wsyp ryż i mieszając gotuj na małym ogniu. Co 5 minut mieszaj i dolewaj łyżkę wazową wrzącego bulionu. Gdy ryż wchłonie cały bulion, zdejmij go z ognia i wymieszaj z pozostałym masłem, parmezanem i zieloną pietruszką.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...