Szukaj przepisów

piątek, 13 lipca 2012

Kura z bananami po jamajsku

Składniki:
  • 2 spore kurze piersi
  • 1 szklanka soku pomarańczowego (najlepiej zagęszczonego, ale może też być świeży)
  • sok z cytryny
  • 2 banany
  • 1/2 szklanki posiekanych solonych orzeszków ziemnych
  • 1 liść laurowy
  • 2 łyżki margaryny
  • sól, pieprz
Oba kawałki mięsa przekrój na pół, natrzyj dobrze pieprzem oraz zrumień po obu stronach na silnie rozgrzanym tłuszczu. Z kolei na zmniejszonym ogniu dodaj połowę soku pomarańczowego i liść laurowy, całość doprowadź do wrzenia, przykryj i poddaj duszeniu na małym ogniu przez około 20 minut, aż mięso stanie się miękkie. Po zdjęciu garnka z ognia wyjmij mięso z sosu, nie dopuszczając, by całkiem ostygło.

Pozostały sos z wywaru zagotuj - stale mieszając, dodaj resztę soku pomarańczowego, sok cytrynowy i pokrojone w plasterki banany i podgrzej, po czym dopraw i delikatnie wymieszaj. Gdyby sos okazał się za gęsty, dolej nieco gorącej wody.

Mięso wyłożone na półmisek posyp orzeszkami ziemnymi i zalej sosem z bananami.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...