Szukaj przepisów

sobota, 14 lipca 2012

Ryż na sypko z przyprawami

Składniki:
  • 1 szklanka ryżu długoziarnistego
  • 1 łyżka oliwy z oliwek lub oleju roślinnego
  • 2 szklanki wody
  • 1 kostka rosołowa
  • 1 łyżeczka curry
  • 1/2 łyżeczki kurkumy lub szczypta szafranu
  • szczypta soli i pieprzu
Ryż umyj na sicie, dokładnie odsącz, przełóż do garnka z rozgrzaną oliwą (olejem), smaż 2 minuty, stale mieszając. Potem wlej wodę, zagotuj, dodaj kostkę rosołową, wsyp curry i kurkumę (szafran). Całość dopraw do smaku solą i pieprzem. Gotuj pod przykryciem na małym ogniu (na płytce ochronnej) przez 25 minut.

Potem ogień zgaś, ale nie zdejmuj ryżu z gorącej płytki jeszcze przez 5-10 minut (ryż musi być przykryty!).

Uwaga! Dodaj tylko tyle curry, ile podano w przepisie, bo ryż będzie gorzki.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...