Szukaj przepisów

sobota, 14 lipca 2012

Krupnik na wędzonych żeberkach

Składniki:
  • 10 dag kaszy perłowej
  • 25 dag wędzone żeberka
  • 2 marchewki
  • 1 seler
  • 1 cebula
  • 1 pietruszka
  • 25 dag ziemniaków
  • 10 suszonych grzybów
  • 4 ziarna ziela angielskiego
  • 1 liść laurowy
  • sól
  • pieprz
Suszone grzyby mocz przez 20 minut, osącz, odciśnij i pokrój na cienkie paseczki. Warzywa umyj i obierz. Marchewkę i pietruszkę pokrój w plasterki, seler i ziemniaki w małą kostkę. Cebulę obierz i pokrój w ćwiartki. Marchewkę, pietruszkę, seler i cebulę zalej 1,5 l wody, następnie dodaj wędzone żeberka, grzyby, listek laurowy oraz ziele angielskie.

Teraz dodaj opłukaną, osączoną kaszę perłową i gotuj przez około godzinę. Po 30 minutach dodaj ziemniaki. Pod koniec gotowania wyjmij żeberka, a mięso pokrój w kostkę. Zupę dopraw do smaku solą i świeżo zmielonym pieprzem. Przed podaniem do każdego talerza włóż mięso z żeberek.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...