Szukaj przepisów

sobota, 14 lipca 2012

Kurczę po wiedeńsku

Składniki na 4 porcje:
  • kurczak średniej wielkości
  • 5 dag mąki
  • 1-2 jaja
  • 3 dag masła
  • 8 dag drobno zmielonej tartej bułki
  • gałązki natki pietruszki
  • plasterki cytryny
  • sól
  • pieprz
  • tłuszcz do smażenia
Kurczę umyj i dokładnie osusz. Teraz odetnij szyję, ewentualnie usuń skrzydełka. Następnie podziel na ćwiartki, dodaj sól i pieprz. Odstaw na około 60 minut w chłodne miejsce.

Jaja rozbij w misce. Następnie na osobne talerze wysyp mąkę i bułkę tartą. Każdą ćwiartkę kurczaka starannie obtocz w mące, następnie zanurz w jajkach i obtocz w bułce tartej. Panierkę mocno przyciśnij.

Tłuszcz mocno rozgrzej na patelni. Piekarnik rozgrzej do 220°C. Smaż ćwiartki kurczaka z obu stron na złoty kolor. Pod koniec smażenia dodaj masło i wstaw do nagrzanego piekarnika.

Kawałki kurczaka ułóż na półmisku, udekoruj gałązkami natki i plasterkami cytryny. Podawaj z ziemniakami z wody i mizerią lub sałatą.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...