- kurczak średniej wielkości
- 5 dag mąki
- 1-2 jaja
- 3 dag masła
- 8 dag drobno zmielonej tartej bułki
- gałązki natki pietruszki
- plasterki cytryny
- sól
- pieprz
- tłuszcz do smażenia
Jaja rozbij w misce. Następnie na osobne talerze wysyp mąkę i bułkę tartą. Każdą ćwiartkę kurczaka starannie obtocz w mące, następnie zanurz w jajkach i obtocz w bułce tartej. Panierkę mocno przyciśnij.
Tłuszcz mocno rozgrzej na patelni. Piekarnik rozgrzej do 220°C. Smaż ćwiartki kurczaka z obu stron na złoty kolor. Pod koniec smażenia dodaj masło i wstaw do nagrzanego piekarnika.
Kawałki kurczaka ułóż na półmisku, udekoruj gałązkami natki i plasterkami cytryny. Podawaj z ziemniakami z wody i mizerią lub sałatą.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz