- 1 kaczka
- 1 główka czerwonej kapusty
- 1 cebula
- 2 łyżki tłuszczu wytopionego z kaczki
- 1/2 szklanki rosołu drobiowego (z kostki)
- 1 łyżka mąki
- 1/4 szklanki czerwonego wytrawnego wina
- sok z cytryny
- sól, pieprz
- cukier
Kapustę umyj i poszatkuj, a następnie zalej niewielką ilością wrzącej wody. Gotuj około 20 minut. Na 2 łyżkach tłuszczu wytopionego z kaczki zrumień mąkę, po czym rozprowadź ją winem. Dodaj do kapusty i zagotuj. Na koniec dopraw do smaku cukrem, solą, pieprzem i ewentualnie sokiem z cytryny.
Teraz pokrój kaczkę na porcje. Ułóż na ogrzanym półmisku razem z kapustą. Podawaj z ziemniakami.
Kapustę możesz też podać jako surówkę. Poszatkuj ją i zblanszuj, dodaj posiekaną cebulę oraz pokrojone w kostkę jabłko i wymieszaj z 2 łyżkami oleju. Na koniec przypraw do smaku.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz