Szukaj przepisów

sobota, 14 lipca 2012

Pieczona kaczka z czerwoną kapustą

Składniki na 6 porcji:
  • 1 kaczka
  • 1 główka czerwonej kapusty
  • 1 cebula
  • 2 łyżki tłuszczu wytopionego z kaczki
  • 1/2 szklanki rosołu drobiowego (z kostki)
  • 1 łyżka mąki
  • 1/4 szklanki czerwonego wytrawnego wina
  • sok z cytryny
  • sól, pieprz
  • cukier
Kaczkę spraw, opłucz i starannie natrzyj solą. Potem włóż do brytfanki i wstaw do piekarnika rozgrzanego do temperatury 220°C. Piecz 60-70 minut, skrapiając tuszkę wytworzonym podczas pieczenia tłuszczem i rosołem.

Kapustę umyj i poszatkuj, a następnie zalej niewielką ilością wrzącej wody. Gotuj około 20 minut. Na 2 łyżkach tłuszczu wytopionego z kaczki zrumień mąkę, po czym rozprowadź ją winem. Dodaj do kapusty i zagotuj. Na koniec dopraw do smaku cukrem, solą, pieprzem i ewentualnie sokiem z cytryny.

Teraz pokrój kaczkę na porcje. Ułóż na ogrzanym półmisku razem z kapustą. Podawaj z ziemniakami.

Kapustę możesz też podać jako surówkę. Poszatkuj ją i zblanszuj, dodaj posiekaną cebulę oraz pokrojone w kostkę jabłko i wymieszaj z 2 łyżkami oleju. Na koniec przypraw do smaku.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...