Szukaj przepisów

sobota, 14 lipca 2012

Ryż imbirowy

Składniki na 4 porcje:
  • 1 szklanka długoziarnistego ryżu
  • (najlepiej ciemnego)
  • 2 szklanki bulionu z kurczaka instant
  • 1 cebula
  • 2 łyżki masła
  • 3 łyżki posiekanej zielonej kolendry
  • 1 łyżeczka posiekanego imbiru
  • pokruszone chili
Na roztopionym w rondlu maśle zeszklij drobno posiekaną cebulę, dodaj imbir, szczyptę chili i ryż. Chwilę je podsmaż, mieszając, następnie wlej gorący bulion, doprowadź zawartość rondla do wrzenia i - zmniejszywszy płomień - gotuj pod przykryciem na niewielkim ogniu.

Po około 20 minutach zdejmij przykrywkę, dokładnie wymieszaj potrawę z kolendrą i ponakładaj do małych filiżanek, mocno ubij zawartość.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...