Szukaj przepisów

sobota, 14 lipca 2012

Ruskie pierogi

Składniki na 4 porcje:
    ciasto:
  • 2 szklanki mąki
  • 1 jajo
  • woda
  • 1 łyżka oleju
    farsz:
  • 1/4 kg ziemniaków (ugotowanych)
  • 250 g białego sera
  • 2 cebule
  • 2 łyżki oleju
  • sól
  • pieprz
Przygotuj ciasto na pierogi: z mąki, jaja, ciepłej wody i oleju zagnieć gładkie ciasto, tak by nie było zbyt twarde. Następnie rozwałkuj je na cienki placek i szklanką wykrój z niego cienkie krążki. Na środek każdego z nich nakładaj farsz, uważając, by nie dostał się między brzegi zlepianych pierogów.

Cebulę obierz, posiekaj i podsmaż na połowie oleju, a potem wymieszaj ją ze zmielonymi razem ziemniakami i serem, doprawiając do smaku solą i pieprzem.

Zagotuj lekko osoloną wodę. Wrzucaj do niej pierogi i gotuj je przez chwilę, do wypłynięcia na powierzchnię. Ugotowane, podaj oblane resztą oleju lub roztopionym masłem.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...