Szukaj przepisów

sobota, 14 lipca 2012

Ryż z melonem i selerem

Składniki na 4 porcje:
  • 25 dag dzikiego ryżu
  • 1 mały melon
  • 2 łodygi selera naciowego
  • 1/2 niedużego ananasa lub kilka plasterków z puszki
  • kostka rosołu drobiowego
  • kilka gałązek natki
  • sok z cytryny
  • 1 łyżeczka miodu
  • 4 łyżki oleju
  • cynamon
  • sól
  • pieprz
Ryż wrzuć na wrzącą wodę z dodatkiem kostki rosołowej i szczyptą cynamonu, gotuj na małym ogniu 15-20 minut, po czym ostudź.

Seler oczyść i pokrój w talarki. Ananas umyj, ostrym nożem pokrój w cienkie półplasterki, z każdego wycinając twardy rdzeń. Melon rozkrój, usuń z niego pestki i pokrój w plasterki. Natkę opłucz pod bieżącą wodą, oderwij listki.

Ryż, seler, ananas, melon i natkę włóż teraz do salaterki i delikatnie wymieszaj łyżką.

Olej dokładnie wymieszaj z sokiem z cytryny, miodem, szczyptą soli i pieprzu. Przygotowanym sosem polej ryż z owocami i selerem. Na koniec jeszcze raz wymieszaj.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...