- 25 dag dzikiego ryżu
- 1 mały melon
- 2 łodygi selera naciowego
- 1/2 niedużego ananasa lub kilka plasterków z puszki
- kostka rosołu drobiowego
- kilka gałązek natki
- sok z cytryny
- 1 łyżeczka miodu
- 4 łyżki oleju
- cynamon
- sól
- pieprz
Seler oczyść i pokrój w talarki. Ananas umyj, ostrym nożem pokrój w cienkie półplasterki, z każdego wycinając twardy rdzeń. Melon rozkrój, usuń z niego pestki i pokrój w plasterki. Natkę opłucz pod bieżącą wodą, oderwij listki.
Ryż, seler, ananas, melon i natkę włóż teraz do salaterki i delikatnie wymieszaj łyżką.
Olej dokładnie wymieszaj z sokiem z cytryny, miodem, szczyptą soli i pieprzu. Przygotowanym sosem polej ryż z owocami i selerem. Na koniec jeszcze raz wymieszaj.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz