Szukaj przepisów

sobota, 14 lipca 2012

Runo

Składniki:
  • 15-20 biszkoptów
  • 20 dag mrożonych truskawek
  • 2 szklanki jogurtu naturalnego
  • 1 szklanka śmietanki 19-proc.
  • 6 łyżeczek żelatyny
  • 3 jaja
  • 20 dag cukru pudru
  • 1 opakowanie galaretki o smaku truskawkowym
    do dekoracji:
  • wiórki kokosowe
  • bita śmietana
Owoce rozmroź, odlej z nich sok i zmiksuj z 3 łyżkami cukru. Żelatynę namocz w pół szklanki zimnej wody. Przygotuj galaretkę, używając do jej zrobienia półtorej szklanki wody. Żółtka utrzyj z resztą cukru, a białka ubij na sztywno.

Teraz wymieszaj jogurt ze śmietanką, żółtkami i pianą. Żelatynę rozpuść, lekko ją podgrzewając. Masę jogurtową podziel następnie na 2 części (2/3 i 1/3). Mniejszą porcję połącz z owocami. Do obu mas dodaj po połowie żelatyny, po czym wymieszaj je i odstaw do schłodzenia.

Dno tortownicy wyłóż biszkoptami i kładź na nie na przemian obie masy. Całość zalej tężejącą galaretką. Na koniec udekoruj wiórkami lub ozdób śmietaną.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...