Szukaj przepisów

sobota, 14 lipca 2012

Jarzynowe ragout

Składniki na 4 porcje:
  • 1 kalafior (ok. 75 dag)
  • 20 dag mrożonego groszku
  • 1 średnia cebula
  • 3/4 pojemnika śmietany kremówki (15 dag)
  • 2 łyżki ziarenek sezamu
  • 2 łyżki mąki
  • 1 łyżka masła lub margaryny
  • 1 pęczek natki pietruszki
  • tarta gałka muszkatołowa
  • sól
  • pieprz
Oczyść i opłucz kalafior oraz podziel go na małe różyczki i na 12 minut wrzuć do gotującej się, osolonej wody. Po ugotowaniu osączy go na sitku do garnka, gdyż wywar będzie Ci jeszcze potrzebny.

W rondlu mocno rozgrzej tłuszcz, podsmaż na nim posiekaną cebulę i groszek, zalej wywarem z kalafiora i ustaw na małym ogniu na około 5 minut.

Po zagęszczeniu ragout mąką rozprowadzoną śmietaną kremówką pogotuj potrawę jeszcze 5 minut na małym ogniu (od czasu do czasu mieszając drewnianą łyżką). Następnie wrzuć ugotowane różyczki kalafiora i całość krótko podgrzej. Gotowe ragout dopraw do smaku solą oraz pieprzem i gałką muszkatołową. Posyp je też ziarenkami sezamu zrumienionymi na suchej patelni na złoty kolor, udekoruj całymi listkami natki pietruszki oraz przybierz plastrami pomidora i cytryny.

Kalafior gotuj przez 10 minut bez przykrycia, w trakcie jego gotowania wrzuć do garnka skórkę chleba, a unikniesz przykrego zapachu w całym mieszkaniu.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...