- 1 kalafior (ok. 75 dag)
- 20 dag mrożonego groszku
- 1 średnia cebula
- 3/4 pojemnika śmietany kremówki (15 dag)
- 2 łyżki ziarenek sezamu
- 2 łyżki mąki
- 1 łyżka masła lub margaryny
- 1 pęczek natki pietruszki
- tarta gałka muszkatołowa
- sól
- pieprz
W rondlu mocno rozgrzej tłuszcz, podsmaż na nim posiekaną cebulę i groszek, zalej wywarem z kalafiora i ustaw na małym ogniu na około 5 minut.
Po zagęszczeniu ragout mąką rozprowadzoną śmietaną kremówką pogotuj potrawę jeszcze 5 minut na małym ogniu (od czasu do czasu mieszając drewnianą łyżką). Następnie wrzuć ugotowane różyczki kalafiora i całość krótko podgrzej. Gotowe ragout dopraw do smaku solą oraz pieprzem i gałką muszkatołową. Posyp je też ziarenkami sezamu zrumienionymi na suchej patelni na złoty kolor, udekoruj całymi listkami natki pietruszki oraz przybierz plastrami pomidora i cytryny.
Kalafior gotuj przez 10 minut bez przykrycia, w trakcie jego gotowania wrzuć do garnka skórkę chleba, a unikniesz przykrego zapachu w całym mieszkaniu.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz