- 20 dag selerów naciowych
- po 1/2 czerwonej i żółtej papryki
- 1 ząbek czosnku
- 1 kg polędwicy wieprzowej (przeciętej tak, aby można było ją zwinąć)
- 1 łyżeczka musztardy
- po 1/2 łyżeczki suszonego tymianku,
- rozmarynu oraz słodkiej papryki w proszku
- 3 łyżki oleju
- 1/4 litra gorącego rosołu
- 1/8 litra kwaśnej śmietany
- 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej
- 1 łyżeczka soli
Mięso posmaruj musztardą, posyp solą, ziołami i papryką w proszku. Ułóż wzdłuż selery, a całość na koniec obficie posyp pokrojoną papryką i czosnkiem. Mięso zwiń teraz w roladę i zwiąż mocną nicią. W brytfannie rozgrzej olej i obsmaż na nim roladę. Potem dolej 1/8 l rosołu i przez 60-70 minut piecz mięso na najniższym poziomie piekarnika. Po 20 minutach pieczenia zredukuj temperaturę do 200°C i dolej pozostały rosół.
Roladę ułóż na półmisku, po czym wstaw na 10 minut do gorącego, ale wyłączonego piekarnika. Sos z pieczeni wymieszaj z kwaśną śmietaną, zagęść mąka ziemniaczaną, rozprowadzoną w zimnej wodzie.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz