Szukaj przepisów

sobota, 14 lipca 2012

Nadziewana rolada

Składniki na 6 porcji:
  • 20 dag selerów naciowych
  • po 1/2 czerwonej i żółtej papryki
  • 1 ząbek czosnku
  • 1 kg polędwicy wieprzowej (przeciętej tak, aby można było ją zwinąć)
  • 1 łyżeczka musztardy
  • po 1/2 łyżeczki suszonego tymianku,
  • rozmarynu oraz słodkiej papryki w proszku
  • 3 łyżki oleju
  • 1/4 litra gorącego rosołu
  • 1/8 litra kwaśnej śmietany
  • 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej
  • 1 łyżeczka soli
Zacznij od rozgrzania piekarnika do temperatury 240°C. Następnie przygotuj warzywa: seler oczyść i pokrój na kawałki. Paprykę pokrój w paski, a czosnek drobno posiekaj.

Mięso posmaruj musztardą, posyp solą, ziołami i papryką w proszku. Ułóż wzdłuż selery, a całość na koniec obficie posyp pokrojoną papryką i czosnkiem. Mięso zwiń teraz w roladę i zwiąż mocną nicią. W brytfannie rozgrzej olej i obsmaż na nim roladę. Potem dolej 1/8 l rosołu i przez 60-70 minut piecz mięso na najniższym poziomie piekarnika. Po 20 minutach pieczenia zredukuj temperaturę do 200°C i dolej pozostały rosół.

Roladę ułóż na półmisku, po czym wstaw na 10 minut do gorącego, ale wyłączonego piekarnika. Sos z pieczeni wymieszaj z kwaśną śmietaną, zagęść mąka ziemniaczaną, rozprowadzoną w zimnej wodzie.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...