Szukaj przepisów

sobota, 14 lipca 2012

Kolorowy przysmak

Składniki na 4 porcje:
  • 50 dag mieszanego mielonego mięsa
  • 1 mały bakłażan
  • 30 dag cukinii
  • 1 czerwona papryka
  • 40 dag ziemniaków
  • 1 cebula
  • 1 ząbek czosnku
  • 4 łyżki oliwy
  • 1 szklanka rosołu (instant)
  • 4 łyżki śmietany kremówki
  • 1 łyżeczka ziół prowansalskich
  • sól, pieprz
Na początku umyj i oczyść bakłażana i cukinię. Potem oczyść paprykę, ostrym nożem usuń z niej gniazdo nasienne. Miąższ opłucz. Ziemniaki obierz i umyj. Przygotowane warzywa: bakłażany, cukinię, paprykę i ziemniaki, pokrój w kostkę. Czosnek i cebulę obierz, bardzo drobno posiekaj.

Teraz na dużej patelni mocno rozgrzej oliwę i przez kilka minut na średnim ogniu (nie przerywając mieszania) podsmaż na niej mielone mięso. Po chwili dodaj pokrojone warzywa. Całość przemieszaj i podsmaż jeszcze przez kilka minut. Przypraw do smaku solą oraz świeżo zmielonym pieprzem. Wlej szklankę rosołu przyrządzonego z bulionu drobiowego w płynie, krótko zagotuj na małym ogniu. Na końcu wsyp do mięsa suszone zioła prowansalskie. Wszystkie składniki ponownie wymieszaj i duś jeszcze przez 10-12 minut na średnim ogniu pod przykryciem. Przypraw do smaku solą i pieprzem oraz śmietaną.

Kolorowy przysmak przełóż na cztery talerze. Gotowe danie podawaj na gorąco, bezpośrednio po przyrządzeniu.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...