- 50 dag mieszanego mielonego mięsa
- 1 mały bakłażan
- 30 dag cukinii
- 1 czerwona papryka
- 40 dag ziemniaków
- 1 cebula
- 1 ząbek czosnku
- 4 łyżki oliwy
- 1 szklanka rosołu (instant)
- 4 łyżki śmietany kremówki
- 1 łyżeczka ziół prowansalskich
- sól, pieprz
Teraz na dużej patelni mocno rozgrzej oliwę i przez kilka minut na średnim ogniu (nie przerywając mieszania) podsmaż na niej mielone mięso. Po chwili dodaj pokrojone warzywa. Całość przemieszaj i podsmaż jeszcze przez kilka minut. Przypraw do smaku solą oraz świeżo zmielonym pieprzem. Wlej szklankę rosołu przyrządzonego z bulionu drobiowego w płynie, krótko zagotuj na małym ogniu. Na końcu wsyp do mięsa suszone zioła prowansalskie. Wszystkie składniki ponownie wymieszaj i duś jeszcze przez 10-12 minut na średnim ogniu pod przykryciem. Przypraw do smaku solą i pieprzem oraz śmietaną.
Kolorowy przysmak przełóż na cztery talerze. Gotowe danie podawaj na gorąco, bezpośrednio po przyrządzeniu.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz