Szukaj przepisów

sobota, 14 lipca 2012

Comber sarni z wiśniami

Składniki na 8 porcji:
  • comber sarni (około 2 kg)
  • 50 dag wiśni
  • 5 dag słoniny
  • 4 łyżki masła
  • sól
  • 1 łyżka cukru
  • 50 ml wiśniówki
  • 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej
    marynata:
  • 750 ml czerwonego wytrawnego wina
  • 2 łyżki oliwy
  • 2 cebule
  • 1 marchewka
  • 1 pietruszka
  • kawałek selera
  • po 5 ziaren pieprzu i ziela angielskiego
  • liść laurowy
  • 1 gałązka tymianku
  • 1 cytryna
Skruszały comber opłucz, wyżyłuj i osusz. Następnie skrop go sokiem z cytryny i nasmaruj oliwą. Tak przygotowane mięso ułóż w kamionkowym garnku, obłóż plasterkami obranej cebuli i warzyw. Włóż przyprawy, zalej winem i odstaw w chłodne miejsce na 2 dni.

Następnie wyjmij mięso z marynaty, marynatę przecedź. Natrzyj mięso solą, naszpikuj słoniną i piecz 25 minut na każde 500 g mięsa w temperaturze 180°C, polewając co pewien czas masłem i marynatą.

Wiśnie umyj, wydryluj, skrop wiśniówką, dodaj do nich cukier i duś przez kilka minut. Następnie osącz na sicie i odłóż, a sok z wiśni wymieszaj z mąką i pod koniec pieczenia polej nim comber.

Upieczony comber pokrój po obu stronach kości grzbietowej na ukośne plastry, przełóż na ogrzany półmisek, polej sosem i przebierz wiśniami.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...