- comber sarni (około 2 kg)
- 50 dag wiśni
- 5 dag słoniny
- 4 łyżki masła
- sól
- 1 łyżka cukru
- 50 ml wiśniówki
- 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej
- marynata:
- 750 ml czerwonego wytrawnego wina
- 2 łyżki oliwy
- 2 cebule
- 1 marchewka
- 1 pietruszka
- kawałek selera
- po 5 ziaren pieprzu i ziela angielskiego
- liść laurowy
- 1 gałązka tymianku
- 1 cytryna
Następnie wyjmij mięso z marynaty, marynatę przecedź. Natrzyj mięso solą, naszpikuj słoniną i piecz 25 minut na każde 500 g mięsa w temperaturze 180°C, polewając co pewien czas masłem i marynatą.
Wiśnie umyj, wydryluj, skrop wiśniówką, dodaj do nich cukier i duś przez kilka minut. Następnie osącz na sicie i odłóż, a sok z wiśni wymieszaj z mąką i pod koniec pieczenia polej nim comber.
Upieczony comber pokrój po obu stronach kości grzbietowej na ukośne plastry, przełóż na ogrzany półmisek, polej sosem i przebierz wiśniami.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz