Szukaj przepisów

poniedziałek, 16 lipca 2012

Rumuńskie knedle

Składniki na 5 porcji:
  • 8-10 ugotowanych ziemniaków
    20 dag różnych żółtych serów: bryndzy lub innych,
  • startych i wymieszanych z surowym żółtkiem
  • 2 szklanki mąki
  • 1 jajo
  • sól
  • pieprz
  • śmietana
  • masło lub stopiona słonina do polania
Ugotowane ziemniaki przepuść przez maszynkę i wyłóż na posypaną mąką stolnicę. Następnie wbij jajo, dodaj sól, szczyptę pieprzu i przesianą mąkę. Starannie zagnieć ciasto i uformuj wałek, który musisz pokroić na plastry. Każdy z nich rozgnieć na dłoni, nadziej łyżeczką startych serów lub bryndzy, po czym zlep brzegi.

Knedle wkładaj partiami do osolonego wrzątku, a potem osącz na sicie i układaj na mocno rozgrzanym półmisku. Podawaj polane śmietaną, stopionym masłem lub - jeśli wolisz - słoniną.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...