Szukaj przepisów

sobota, 14 lipca 2012

Rozkoszny jeżyk

Składniki:
    ciasto:
  • 20 dag mąki
  • 3 jaja
  • 18 dag cukru
  • 3 łyżki rumu
  • cukier waniliowy
  • szczypta soli
    krem:
  • 15 dag masła
  • 3 żółtka
  • 3 łyżki kakao
  • 4 łyżki cukru pudru
    do dekoracji:
  • 5 dag obranych i pokrojonych w słupki migdałów
  • orzech laskowy
  • 2 cukierki pastylki
Na początku z 3 białek i połowy cukru ubij sztywną pianę. Żółtka utrzyj na kogel-mogel z pozostałym cukrem, cukrem waniliowym, solą i rumem. Do utartych żółtek dodawaj stopniowo pianę z białek i mąkę, cały czas mieszając. Następnie przełóż ciasto do wysmarowanej tłuszczem i obsypanej mąką owalnej blaszki (małej) i wstaw do umiarkowanie gorącego piekarnika. Piecz około 30 minut.

Teraz czas na krem. Masło utrzyj na puch, a żółtka utrzyj z cukrem pudrem i kakao na puszystą masę, po czym połącz z masłem.

Z upieczonego i wystudzonego biszkoptu wykrój jeżyka (nożem musisz zaokrąglić boki i uformuj pyszczek), potem przetnij poziomo na trzy placki. Dolny posmaruj kremem, przykryj środkowym, też posmaruj go kremem, na wierzchu połóż ostatni (górny). Całość (wraz z bokami) znów posmaruj kremem. Z migdałów pokrojonych w słupki zrób kolce, z orzecha - nosek, z cukierków - oczka.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...