- ciasto:
- 20 dag mąki
- 3 jaja
- 18 dag cukru
- 3 łyżki rumu
- cukier waniliowy
- szczypta soli
- krem:
- 15 dag masła
- 3 żółtka
- 3 łyżki kakao
- 4 łyżki cukru pudru
- do dekoracji:
- 5 dag obranych i pokrojonych w słupki migdałów
- orzech laskowy
- 2 cukierki pastylki
Teraz czas na krem. Masło utrzyj na puch, a żółtka utrzyj z cukrem pudrem i kakao na puszystą masę, po czym połącz z masłem.
Z upieczonego i wystudzonego biszkoptu wykrój jeżyka (nożem musisz zaokrąglić boki i uformuj pyszczek), potem przetnij poziomo na trzy placki. Dolny posmaruj kremem, przykryj środkowym, też posmaruj go kremem, na wierzchu połóż ostatni (górny). Całość (wraz z bokami) znów posmaruj kremem. Z migdałów pokrojonych w słupki zrób kolce, z orzecha - nosek, z cukierków - oczka.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz