Szukaj przepisów

sobota, 14 lipca 2012

Rosół wyborny

Składniki na 6 porcji:
  • 40 dag wołowiny
  • 30 dag mostka cielęcego
  • 1 udko kury
  • włoszczyzna z kapustą włoską
  • 1 cebula
  • 1 mały liść laurowy
  • 2 łyżki posiekanej zieleniny
  • 3-4 ziarna ziela angielskiego
  • kilka ziaren pieprzu
  • sól
Umyte mięsa włóż do garnka, zalej 8 szklankami zimnej wody i gotuj 45 minut na małym ogniu pod lekko uchyloną pokrywką (woda powinna „mrugać”). Gdy pojawi się szumowina, koniecznie zbierz ją, a wywar posól i dodaj przyprawy.

Wszystkie warzywa obierz i umyj. Cebulę zrumień nad ogniem. Włoszczyznę razem z cebulą włóż następnie do rosołu i gotuj jeszcze 45 minut. Miękkie mięso wyjmij z garnka, po czym rosół odcedź na gęstym sicie.

Podawaj z pokrojoną w plasterki marchewką i do wyboru: makaronem, uszkami, kostką z kaszy kukurydzianej lub ugotowaną fasolą Jaś. Bezpośrednio na talerzach posyp zieleniną.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...