Szukaj przepisów

sobota, 14 lipca 2012

Rogaliki drożdżowe

Składniki:
  • 2 czubate szklanki mąki pszennej
  • 2 żółtka
  • 1/2 kostki masła
  • 2 dag drożdży
  • 6 łyżek letniego mleka
  • 3 łyżeczki cukru
  • słoik gęstych powideł
  • szczypta soli
  • tłuszcz do wysmarowania formy
Pokruszone drożdże zalej mlekiem, posyp cukrem i mąką (3 łyżki) i odstaw na pół godziny (do wyrośnięcia zaczynu). Rozgrzej piekarnik do temperatury 180°C i przygotuj formę.

Z pozostałej mąki, żółtek, masła i zaczynu zagnieć ciasto, podziel je na 4 części i kolejno rozwałkuj na cienkie koła. Każde koło przekrój przez środek na 8 jednakowych kawałków (wycinków koła). Na ich szerszych końcach ułóż po trochu powideł i zawiń ciasto tak, by powstały rogaliki. Piecz na złoty kolor. Po wyjęciu z piekarnika posmaruj lukrem (szklankę cukru pudru wymieszaj z 3 łyżeczkami wody lub wody zakwaszonej sokiem z cytryny).

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...