- ciasto:
- 1/2 kg mąki
- 4 łyżki cukru
- 200 ml letniego mleka
- 2 dag drożdży
- 1 1/2 kostki margaryny (połowę stopić i przestudzić)
- 1 jajo
- nadzienie:
- 40 dag białego lub czarnego maku
- 30 dag cukru
- 5 dag okruchów (np. czerstwa chałka, herbatniki)
- 5 dag rodzynek
- 5 dag kandyzowanej skórki pomarańczowej
- 5 dag orzechów arachidowych
- 10 dag kandyzowanej gruszki
- 6 dag masła
- 2 białka
- lukier:
- 1/4 szklanki cukru pudru
- do dekoracji: 2 łyżki posiekanych orzechów
Przygotuj nadzienie: orzechy i gruszki posiekaj, a mak sparz i zmiel, po czym wymieszaj z rozpuszczonym masłem, okruchami, bakaliami i cukrem. Dodaj też ubite białka.
Wyjęte z lodówki ciasto podziel na 3-4 części, rozwałkuj na cienkie prostokątne placki, z których wykroisz równoramienne trójkąty. Na te trójkąty ponakładaj porcje nadzienia, pozwijaj i pozaginaj rogi ciasta, poukładaj rogale na wyłożonej papierem blasze i upiecz na złoto w temperaturze 200°C. Na koniec przyozdób je lukrem z cukru pudru utartego z łyżką wody i posyp orzechami.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz