Szukaj przepisów

sobota, 14 lipca 2012

Rogale marcińskie

Składniki na 36 sztuk:
    ciasto:
  • 1/2 kg mąki
  • 4 łyżki cukru
  • 200 ml letniego mleka
  • 2 dag drożdży
  • 1 1/2 kostki margaryny (połowę stopić i przestudzić)
  • 1 jajo
    nadzienie:
  • 40 dag białego lub czarnego maku
  • 30 dag cukru
  • 5 dag okruchów (np. czerstwa chałka, herbatniki)
  • 5 dag rodzynek
  • 5 dag kandyzowanej skórki pomarańczowej
  • 5 dag orzechów arachidowych
  • 10 dag kandyzowanej gruszki
  • 6 dag masła
  • 2 białka
    lukier:
  • 1/4 szklanki cukru pudru
    do dekoracji: 2 łyżki posiekanych orzechów
Przygotuj ciasto: do przesianej mąki dodaj płynną margarynę, drożdże, cukier, mleko oraz jajo. Zagnieć ciasto i rozwałkuj je na 2 placki. Jeden z nich posmaruj resztą margaryny, przykryj drugim, rozwałkuj i złóż potrójnie - tę czynność powtórz dwukrotnie, po czym odstaw ciasto do schłodzenia na 30 minut.

Przygotuj nadzienie: orzechy i gruszki posiekaj, a mak sparz i zmiel, po czym wymieszaj z rozpuszczonym masłem, okruchami, bakaliami i cukrem. Dodaj też ubite białka.

Wyjęte z lodówki ciasto podziel na 3-4 części, rozwałkuj na cienkie prostokątne placki, z których wykroisz równoramienne trójkąty. Na te trójkąty ponakładaj porcje nadzienia, pozwijaj i pozaginaj rogi ciasta, poukładaj rogale na wyłożonej papierem blasze i upiecz na złoto w temperaturze 200°C. Na koniec przyozdób je lukrem z cukru pudru utartego z łyżką wody i posyp orzechami.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...