Szukaj przepisów

sobota, 14 lipca 2012

Rogaliki z masą makową

Składniki:
    ciasto:
  • 3 szklanki mąki pszennej
  • 3/5 szklanki cukru (150 ml)
  • 1 szklanka mleka
  • 2/5 szklanki margaryny lub masła (100 ml)
  • 2 jaja
  • 2 żółtka
  • 1/2 łyżeczki soli
  • 3 dag drożdży
  • 2 łyżeczki cukru waniliowego
  • 1 jajo do smarowania ciasta
  • 2 dag masła lub margaryny do smarowania formy
    nadzienie:
  • 2 szklanki maku
  • 3/5 szklanki cukru (150 ml)
  • 2 białka
  • bułka tarta (lub okruchy ciasta słodkiego)
  • 1/3 łyżeczki olejku migdałowego
  • migdały
  • skórka pomarańczowa lub cytrynowa
Przygotuj ciasto: drożdże rozmieszaj w ciepłym mleku, dodaj łyżkę cukru, 2 łyżki mąki i odstaw rozczyn do wyrośnięcia. Do przesianej mąki dodaj wyrośnięty rozczyn, utarte z cukrem i solą żółtka, ubite na pianę białka, cukier waniliowy, i połącz wszystkie te składniki. Następnie dodaj lekko podgrzany tłuszcz i dalej wyrabiaj ciasto, aż do wchłonięcia tłuszczu, po czym pozostaw do wyrośnięcia przykryte ściereczką.

Przygotuj masę makową: mak - sparzony i pozostawiony do nasiąknięcia na co najmniej 3 godziny - odcedź na sicie i zmiel, bądź utrzyj drewnianym wałkiem w makutrze. Dodaj cukier, ubite białka, bułkę tartą, pokrojoną i usmażoną w cukrze skórkę pomarańczową lub cytrynową oraz sparzone, obrane ze skórki i pokrojone migdały. Powstałą masę dokładnie wymieszaj.

Wyrośnięte ciasto podziel na 3 części, rozwałkuj na okrągłe placki grubości 1 cm i każdy z nich pokrój na 8 trójkątów.

Na środek każdego trójkąta nałóż masę makową i pozwijaj je w rogaliki: zwijanie rozpoczynaj od podstawy trójkąta tak, aby wierzchołek pozostał na wierzchu.

Uformowane rogaliki ułóż na posmarowanej tłuszczem blasze i odstaw na kilkanaście minut w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Wyrośnięte rogaliki posmaruj roztrzepanym jajkiem i wstaw do nagrzanego do 200°C piekarnika i upiecz na złoty kolor (około 20 minut).

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...