- ciasto:
- 3 szklanki mąki pszennej
- 3/5 szklanki cukru (150 ml)
- 1 szklanka mleka
- 2/5 szklanki margaryny lub masła (100 ml)
- 2 jaja
- 2 żółtka
- 1/2 łyżeczki soli
- 3 dag drożdży
- 2 łyżeczki cukru waniliowego
- 1 jajo do smarowania ciasta
- 2 dag masła lub margaryny do smarowania formy
- nadzienie:
- 2 szklanki maku
- 3/5 szklanki cukru (150 ml)
- 2 białka
- bułka tarta (lub okruchy ciasta słodkiego)
- 1/3 łyżeczki olejku migdałowego
- migdały
- skórka pomarańczowa lub cytrynowa
Przygotuj masę makową: mak - sparzony i pozostawiony do nasiąknięcia na co najmniej 3 godziny - odcedź na sicie i zmiel, bądź utrzyj drewnianym wałkiem w makutrze. Dodaj cukier, ubite białka, bułkę tartą, pokrojoną i usmażoną w cukrze skórkę pomarańczową lub cytrynową oraz sparzone, obrane ze skórki i pokrojone migdały. Powstałą masę dokładnie wymieszaj.
Wyrośnięte ciasto podziel na 3 części, rozwałkuj na okrągłe placki grubości 1 cm i każdy z nich pokrój na 8 trójkątów.
Na środek każdego trójkąta nałóż masę makową i pozwijaj je w rogaliki: zwijanie rozpoczynaj od podstawy trójkąta tak, aby wierzchołek pozostał na wierzchu.
Uformowane rogaliki ułóż na posmarowanej tłuszczem blasze i odstaw na kilkanaście minut w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Wyrośnięte rogaliki posmaruj roztrzepanym jajkiem i wstaw do nagrzanego do 200°C piekarnika i upiecz na złoty kolor (około 20 minut).
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz