Szukaj przepisów

sobota, 14 lipca 2012

Racuszki piwne z jabłkami

Składniki:
  • 4-5 jabłek
  • 2 dag drożdży
  • po 1 szklance mąki i mleka
  • 1/2 szklanki jasnego piwa
  • 1 szklanka cukru pudru
  • 1 kieliszek rumu
  • olej do smażenia
Mąkę wymieszaj z mlekiem, potem dodaj piwo, żółtko i rozprowadzone w łyżce ciepłego mleka drożdże. Wyrób gładkie ciasto, po czym odstaw je w ciepłe miejsce na 2 godziny.

W tym czasie umyj jabłka, obierz je, wydrąż gniazda nasienne i pokrój na plastry grubości 1 cm. Posyp je cukrem pudrem (2-3 łyżki), na koniec skrop rumem. Białko ubij na sztywną pianę i delikatnie wymieszaj z ciastem. Pod koniec ubijania dodaj 2 łyżki cukru pudru.

Na patelni rozgrzej olej, kładź krążki jabłek maczane w cieście. Smaż racuszki z obu stron na rumiano. Wyjmij, osącz z tłuszczu, przed podaniem posyp cukrem pudrem.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...