Szukaj przepisów

sobota, 14 lipca 2012

Racuszki owsiane

Składniki:
  • 25 dag płatków owsianych
  • 2 dag drożdży
  • 2-3 żółtka
  • 5 dag margaryny
  • 1 szklanka mleka
  • 3 łyżki cukru
  • 1 łyżka octu
  • szczypta soli
  • 50 dag smalcu do smażenia
  • cukier puder do posypania
Zmiel płatki, na przykład w młynku do kawy. Drożdże rozetrzyj ze szczyptą cukru, 3 łyżkami mleka i łyżeczką mąki owsianej. Postaw je w ciepłym miejscu.

Żółtka utrzyj z cukrem. Gdy rozczyn „ruszy”, wlej go do mąki wraz z mlekiem i utartymi żółtkami. Wyrabiaj łyżką, a po 5 minutach dodaj stopioną margarynę, ocet i szczyptę soli. Wyrabiaj dalej, aż zaczną ukazywać się pęcherzyki powietrza. Wówczas przykryj masę i odstaw w ciepłe miejsce.

Gdy ciasto urośnie (podwoi swoją objętość), na rozgrzany smalec kładź metalową łyżką racuszki. Smaż je, początkowo pod przykryciem, z obu stron. Na koniec odsącz z tłuszczu i jeszcze ciepłe posyp cukrem pudrem.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...