- 25 dag płatków owsianych
- 2 dag drożdży
- 2-3 żółtka
- 5 dag margaryny
- 1 szklanka mleka
- 3 łyżki cukru
- 1 łyżka octu
- szczypta soli
- 50 dag smalcu do smażenia
- cukier puder do posypania
Żółtka utrzyj z cukrem. Gdy rozczyn „ruszy”, wlej go do mąki wraz z mlekiem i utartymi żółtkami. Wyrabiaj łyżką, a po 5 minutach dodaj stopioną margarynę, ocet i szczyptę soli. Wyrabiaj dalej, aż zaczną ukazywać się pęcherzyki powietrza. Wówczas przykryj masę i odstaw w ciepłe miejsce.
Gdy ciasto urośnie (podwoi swoją objętość), na rozgrzany smalec kładź metalową łyżką racuszki. Smaż je, początkowo pod przykryciem, z obu stron. Na koniec odsącz z tłuszczu i jeszcze ciepłe posyp cukrem pudrem.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz