Szukaj przepisów

sobota, 14 lipca 2012

Racuszki z winem

Składniki:
    ciasto:
  • 3/4 szklanki mąki
  • 5 jaj
  • 1/2 szklanki cukru
  • olej do smażenia
    sos:
  • 1 szklanka czerwonego wytrawnego wina
  • 1/2 szklanki cukru
  • 1 mały kawałek cynamonu
  • kilka goździków
Żółtka utrzyj z cukrem, a z białek ubij pianę. Całość delikatnie wymieszaj z koglem-moglem i mąką.

W rondlu rozgrzej olej i łyżeczką wkładaj małe porcje ciasta. Smaż je z obu stron na złoty kolor, po czym wyjmij łyżką cedzakową na bibułę, by obciekły z tłuszczu.

Do mniejszego rondelka wlej wino, wsyp cukier i dodaj goździki oraz cynamon. Wszystko to podgrzewaj, dopóki cukier się nie rozpuści. Tym gorącym sosem polej racuszki przed podaniem.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...