Szukaj przepisów

sobota, 14 lipca 2012

Racuchy z jabłkami

Składniki:
  • 25 dag mąki pszennej
  • 25 dag mąki razowej
  • 2 łyżki mąki sojowej
  • 600 ml kefiru
  • 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
  • 3 jaja
  • 4 jabłka
  • cukier puder i cukier waniliowy
  • olej do smażenia
Jabłka umyj, obierz, usuń gniazda nasienne, pokrój w niezbyt grube krążki. Wymieszaj mąkę pszenną z razową i sojową, wbij jaja, wlej kefir, dodaj proszek do pieczenia i mikserem ubij wszystko gładką masę.

Na patelnię wlej olej (na wysokość 1 cm), dobrze go rozgrzej. Nakładaj po łyżce ciasta, na nim połóż krążek jabłka, nakryj drugą porcją ciasta. Smaż po 3-4 minuty z każdej strony na złoty kolor (ogień nie może być zbyt silny).

Układaj racuchy na półmisku, z wierzchu posyp je cukrem pudrem wymieszanym z cukrem waniliowym.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...