- 30 dag filetów z dorsza
- 1 łyżka soku z cytryny
- 1 średnia cebula
- 1 ząbek czosnku
- 1 łyżeczka tymianku
- 1/4 łyżki pieprzu
- 2 szklanki mąki
- 2 dag drożdży
- 1/4 łyżki cukru
- 1 łyżeczka soli
- olej do smażenia
Rybę i cebulę bardzo drobno posiekaj lub przepuść przez maszynkę. Do masy dodaj tymianek, pieprz i czosnek roztarty z solą. Całość starannie wymieszaj.
Przesiej mąkę do rondla, wymieszaj z solą i - nie przestając mieszać - wlewaj stopniowo drożdże i szklankę ciepłej przegotowanej wody, aż ciasto uzyska konsystencję gęstej śmietany. Następnie dołóż rybę i ubij masę trzepaczką, a gdy osiągnie gładką i jednolitą konsystencję - przykryj ściereczką i odstaw na 1-2 godziny w ciepłe miejsce.
Na patelni mocno rozgrzej olej i nakładaj łyżką porcje ciasta, formując placki. Smaży się je na rumiano z obu stron i podaje na gorąco z ostrym sosem (np. włoskim) i surówką ze słodkiej kapusty, marchwi i pora.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz