Szukaj przepisów

sobota, 14 lipca 2012

Racuszki rybne

Składniki:
  • 30 dag filetów z dorsza
  • 1 łyżka soku z cytryny
  • 1 średnia cebula
  • 1 ząbek czosnku
  • 1 łyżeczka tymianku
  • 1/4 łyżki pieprzu
  • 2 szklanki mąki
  • 2 dag drożdży
  • 1/4 łyżki cukru
  • 1 łyżeczka soli
  • olej do smażenia
Filety skrop sokiem z cytryny i na chwilę odstaw w chłodne miejsce. Roztarte z cukrem drożdże zalej 3-4 łyżkami wody i przez kilka minut potrzymaj w cieple.

Rybę i cebulę bardzo drobno posiekaj lub przepuść przez maszynkę. Do masy dodaj tymianek, pieprz i czosnek roztarty z solą. Całość starannie wymieszaj.

Przesiej mąkę do rondla, wymieszaj z solą i - nie przestając mieszać - wlewaj stopniowo drożdże i szklankę ciepłej przegotowanej wody, aż ciasto uzyska konsystencję gęstej śmietany. Następnie dołóż rybę i ubij masę trzepaczką, a gdy osiągnie gładką i jednolitą konsystencję - przykryj ściereczką i odstaw na 1-2 godziny w ciepłe miejsce.

Na patelni mocno rozgrzej olej i nakładaj łyżką porcje ciasta, formując placki. Smaży się je na rumiano z obu stron i podaje na gorąco z ostrym sosem (np. włoskim) i surówką ze słodkiej kapusty, marchwi i pora.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...