Szukaj przepisów

sobota, 14 lipca 2012

Racuszki

Składniki:
  • 2 szklanki kefiru
  • 2 jaja
  • 2 szklanki mąki
  • 5 łyżek cukru
  • 2 goździki
  • 3 łyżki wody
  • skórka otarta z 1 pomarańczy
  • 1 jabłko
  • 15 dag rozdrobnionych żurawin
  • szczypta soli
  • tłuszcz do smażenia
Dwie szklanki kefiru roztrzep z jajami, szczyptą soli i mąką. Ma powstać ciasto nieco gęściejsze niż ciasto naleśnikowe.

Na gorący tłuszcz kładź teraz małe porcje ciasta i smaż z obu stron, aż się zarumienią.

Z cukru, goździków, wody i skórki pomarańczowej ugotuj syrop. Dodaj żurawiny i pokrojone jabłko, uduś. Tak przygotowaną polewę podawaj do racuszków.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...