Szukaj przepisów

wtorek, 17 lipca 2012

Rosolnik

Składniki na 6 porcji:
  • 5 kiszonych ogórków
  • 1 1/2 szklanki sosu z ogórków
  • 4-5 szklanek bulionu warzywnego w płynie
  • 50 dag ziemniaków
  • 1 marchewka
  • 1 mała pietruszka
  • 1 cebula
  • kawałek pora
  • 3 łyżki kaszy perłowej
  • 1/2 szklanki śmietany 22-proc.
  • 1 łyżka margaryny
  • 1 liść laurowy
  • ziele angielskie
  • 2-3 łyżki posiekanego koperku lub natki pietruszki
  • 1 łyżka przyprawy do zup, sosów, sałatek
  • pieprz
  • sól
Do wrzącego bulionu wsyp kaszę, dodaj liść laurowy, ziele angielskie i gotuj 10 minut. Następnie wrzuć obrane i pokrojone w słupki ziemniaki.

Obrane i dość drobno pokrojone warzywa (marchew, pietruszkę, por, cebulę) wrzuć na rozgrzaną na patelni margarynę i, mieszając, smaż kilka minut. Potem przełóż do garnka z bulionem i gotuj. Gdy wszystkie składniki będą miękkie, wsyp drobno posiekane ogórki, przypraw zupę sosem ogórkowym, przyprawą do zup, solą, pieprzem i zagotuj. Następnie wymieszaj ze śmietaną i posyp zieleniną.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...