Szukaj przepisów

wtorek, 17 lipca 2012

Vichyssoise

Składniki na 6 porcji:
  • 5 szklanek bulionu warzywnego lub drobiowego (z kostki)
  • 3 duże pory (tylko białe części)
  • 3-4 łodygi selera naciowego
  • 3-4 ziemniaki
  • 2 łyżki masła
  • 3/4 szklanki gęstej śmietany
  • 1/4 szklanki kremówki
  • 2 łyżki posiekanego szczypiorku
  • 1 łyżka maggi
  • pieprz
  • sól
Oczyszczone pory i łodygi selera drobno pokrój, duś przez 15 minut z dodatkiem masła i kilku łyżek bulionu. Dodaj pokrojone w kostkę ziemniaki, wrzący bulion i maggi. Zupę posól, gotuj na wolnym ogniu następne 15 minut, zdejmij z ognia i odstaw. Gdy lekko ostygnie, zmiksuj, wymieszaj ze śmietaną, dopraw do smaku pieprzem, wstaw na pewien czas do lodówki.

Przed podaniem udekoruj odrobiną ubitej kremówki i posyp szczypiorkiem.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...