Składniki na 6 porcji:- 5 szklanek bulionu warzywnego lub drobiowego (z kostki)
- 3 duże pory (tylko białe części)
- 3-4 łodygi selera naciowego
- 3-4 ziemniaki
- 2 łyżki masła
- 3/4 szklanki gęstej śmietany
- 1/4 szklanki kremówki
- 2 łyżki posiekanego szczypiorku
- 1 łyżka maggi
- pieprz
- sól
Oczyszczone pory i łodygi selera drobno pokrój, duś przez 15 minut z dodatkiem masła i kilku łyżek bulionu. Dodaj pokrojone w kostkę ziemniaki, wrzący bulion i maggi. Zupę posól, gotuj na wolnym ogniu następne 15 minut, zdejmij z ognia i odstaw. Gdy lekko ostygnie, zmiksuj, wymieszaj ze śmietaną, dopraw do smaku pieprzem, wstaw na pewien czas do lodówki.
Przed podaniem udekoruj odrobiną ubitej kremówki i posyp szczypiorkiem.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz