- Składniki na 4 porcje:
- 1/2 kury (ok. 80 dag)
- 10 dag chudego surowego boczku
- 1 pęczek włoszczyzny
- 1 duża cebula
- 4-5 pomidorów
- 1-2 ząbki czosnku
- 1 liść laurowy
- 1-2 goździki
- tarta gałka muszkatołowa
- 2 łyżki masła
- 1 łyżka mąki
- 1 łyżka masła
- 1/2 bułki paryskiej
- 2 ząbki czosnku
- sól, pieprz
- pieprz cayenne
W czasie gotowania kury pokrojony w drobną kostkę boczek wrzuć na rozgrzaną patelnię, chwilę podsmaż na silnym ogniu, po czym zmniejsz płomień, dodaj masło i roztarty czosnek oraz kostki pomidora bez skórki. Całość wymieszaj i przez chwilę podduś, a następnie oprósz mąką, rozprowadź szklanką przecedzonego rosołu, wsyp pieprz, pieprz cayenne i gałkę muszkatołową. Cały czas mieszając - gotuj na małym ogniu, aż sos zgęstnieje.
Mięso kury oddziel od kości i pokrój w paski, rosół przecedź, marchewkę i pietruszkę pokrój w słupki i razem z kurą włóż do rondla. Teraz wlej rosół, podgrzej, dodaj sos pomidorowy, który zagęści zupę, wymieszaj, dopraw do smaku pieprzem, pieprzem cayenne i jeszcze raz podgrzej zupę. Podawaj bardzo gorącą, z grzankami czosnkowymi: kromki bułki natrzyj czosnkiem, pokrój w kostkę, wrzuć na rozgrzaną patelnię, po chwili dodaj masło i poczekaj, aż grzanki się zrumienią.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz