- Składniki na 4 porcje:
 - 1/2 kury (ok. 80 dag)
 - 10 dag chudego surowego boczku
 - 1 pęczek włoszczyzny
 - 1 duża cebula
 - 4-5 pomidorów
 - 1-2 ząbki czosnku
 - 1 liść laurowy
 - 1-2 goździki
 - tarta gałka muszkatołowa
 - 2 łyżki masła
 - 1 łyżka mąki
 - 1 łyżka masła
 - 1/2 bułki paryskiej
 - 2 ząbki czosnku
 - sól, pieprz
 - pieprz cayenne
 
W czasie gotowania kury pokrojony w drobną kostkę boczek wrzuć na rozgrzaną patelnię, chwilę podsmaż na silnym ogniu, po czym zmniejsz płomień, dodaj masło i roztarty czosnek oraz kostki pomidora bez skórki. Całość wymieszaj i przez chwilę podduś, a następnie oprósz mąką, rozprowadź szklanką przecedzonego rosołu, wsyp pieprz, pieprz cayenne i gałkę muszkatołową. Cały czas mieszając - gotuj na małym ogniu, aż sos zgęstnieje.
Mięso kury oddziel od kości i pokrój w paski, rosół przecedź, marchewkę i pietruszkę pokrój w słupki i razem z kurą włóż do rondla. Teraz wlej rosół, podgrzej, dodaj sos pomidorowy, który zagęści zupę, wymieszaj, dopraw do smaku pieprzem, pieprzem cayenne i jeszcze raz podgrzej zupę. Podawaj bardzo gorącą, z grzankami czosnkowymi: kromki bułki natrzyj czosnkiem, pokrój w kostkę, wrzuć na rozgrzaną patelnię, po chwili dodaj masło i poczekaj, aż grzanki się zrumienią.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz