Szukaj przepisów

wtorek, 17 lipca 2012

Gorący talerz fasoli

Składniki:
  • 1 puszka czerwonej fasoli
  • 1 puszka białej fasoli lub szklanka suchej
  • (wcześniej namoczonej i ugotowanej)
  • 2 cebule
  • 1-2 ząbki czosnku
  • 2 łyżki oleju
  • 4-5 łodyg selera naciowego
  • 1 czerwona papryczka chili (niekoniecznie)
  • 1 puszka pomidorów
  • 1 łyżka koncentratu pomidorowego
  • 1-2 łyżeczki łagodnej mielonej papryki
  • 2/3 szklanki bulionu warzywnego (z kostki)
  • posiekana natka pietruszki
  • sól
Plasterki cebuli i czosnku smaż na oleju (na małym ogniu), aż zmiękną. Włóż do nich pokrojony na kawałki seler i chili, smaż jeszcze kilka minut. Dodaj do tego pomidory, koncentrat pomidorowy, mieloną paprykę, bulion oraz białą i czerwoną fasolę z zalewą, duś przez 45 minut.

Wszystko przełóż do żaroodpornego naczynia, posól i wstaw do piekarnika nagrzanego do temperatury 200°C na 30 minut. Sprawdzaj, kiedy nabierze złotobrązowego koloru. Dla dekoracji posyp natką pietruszki.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...