- 8 płatów śledziowych
- 8 małych korniszonów
- 2 cebule
- 1 łyżka musztardy
- 1 łyżka kaparów
- sok wyciśnięty z 3 cytryn
- kilka ziaren pieprzu i ziela angielskiego
- kilka gałązek natki pietruszki
- szczypta cukru
- pieprz mielony
- do dekoracji:
- natka pietruszki
- kapary
Cebule obierz, jedną pokrój w talarki, drugą posiekaj, po czym wymieszaj z musztardą i szczyptą pieprzu. Mieszanką smaruj płaty śledziowe, na środku układaj korniszony. Zwiń ruloniki, zepnij wykałaczkami.
Sok z cytryny zagotuj z taką samą ilością wody, talarkami cebuli, ziarnami pieprzu, ziela angielskiego i szczyptą cukru. Śledzie ułóż w słoju, zalej wystudzoną zalewą i odstaw w chłodne miejsce. Marynuj 2-3 dni.
Po wyjęciu na półmisek udekoruj kaparami oraz natką.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz