Szukaj przepisów

sobota, 14 lipca 2012

Rolmopsy

Składniki na 8 porcji:
  • 8 płatów śledziowych
  • 8 małych korniszonów
  • 2 cebule
  • 1 łyżka musztardy
  • 1 łyżka kaparów
  • sok wyciśnięty z 3 cytryn
  • kilka ziaren pieprzu i ziela angielskiego
  • kilka gałązek natki pietruszki
  • szczypta cukru
  • pieprz mielony
    do dekoracji:
  • natka pietruszki
  • kapary
Śledzie spraw i mocz przez kilka godzin. Możesz też użyć gotowych płatów śledziowych.

Cebule obierz, jedną pokrój w talarki, drugą posiekaj, po czym wymieszaj z musztardą i szczyptą pieprzu. Mieszanką smaruj płaty śledziowe, na środku układaj korniszony. Zwiń ruloniki, zepnij wykałaczkami.

Sok z cytryny zagotuj z taką samą ilością wody, talarkami cebuli, ziarnami pieprzu, ziela angielskiego i szczyptą cukru. Śledzie ułóż w słoju, zalej wystudzoną zalewą i odstaw w chłodne miejsce. Marynuj 2-3 dni.

Po wyjęciu na półmisek udekoruj kaparami oraz natką.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...