Szukaj przepisów

sobota, 14 lipca 2012

Rolmopsy klasyczne

Składniki:
  • 50 dag solonych filetów śledziowych
  • 2 kiszone ogórki
  • 2 cebule
  • 1 marchewka
  • 2 łyżki posiekanej natki pietruszki
  • 3 łyżki łagodnej musztardy
  • 2 łyżki oliwy
  • 1/4 szklanki octu
  • kilka ziaren ziela angielskiego i pieprzu
  • 1 liść laurowy
  • cukier
  • sól
Filety namocz w wodzie (2-3 godzin), po czym wyjmij i dokładnie osącz na papierowym ręczniku. Marchewkę (ze skórką) ugotuj. Warzywa obierz i pokrój: cebulę - w piórka, ogórki i marchew - w słupki o wysokości równej szerokości płata śledziowego. Pokrojoną cebulę sparz i osącz.

3/4 szklanki wody zagotuj z octem, zielem angielskim, pieprzem, liściem laurowym, solą i cukrem. Zostaw do ostygnięcia. Filety posmaruj z jednej strony musztardą i posyp natką, a po nałożeniu na nie warzyw zwiń w ruloniki, zepnij wykałaczką, włóż do słoika, zalej marynatą i na końcu - oliwą.

Odstaw w chłodne miejsce, co najmniej na 2 dni.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...