Szukaj przepisów

sobota, 14 lipca 2012

Rolmopsy skandynawskie

Składniki na 6 porcji:
  • 4 śledzie
  • 2 cebule
  • 1 liść laurowy
  • 3-4 korniszony
  • 1 mały słoiczek kaparów
  • 1/2 litra octu winnego
  • 1 ostra musztarda
  • 3-4 jagody jałowca
  • 3-4 goździki
  • po szczypcie pieprzu, gałki muszkatołowej, cynamonu i goździków
    do dekoracji:
  • natka pietruszki
  • krążki cebuli
Śledzie porozcinaj i wyfiletuj. Do garnka wlej pół litra wody i ocet winny, dodaj przyprawy, zagotuj na dużym ogniu i utrzymaj płyn w stanie lekkiego wrzenia przez 5 minut (bez przykrycia), a następnie ostudź.

Obraną cebulę pokrój na cienkie talarki, a korniszony wzdłuż na cztery części. Filety śledziowe umieść na desce, posmaruj musztardą i na każdym połóż parę talarków cebuli, kapary i jeden lub dwa kawałki korniszona, a następnie zroluj je i ostrożnie przebij drewnianą wykałaczką.

Gotowe rolmopsy umieść w szklanym słoju, przekładając kolejne warstwy talarkami cebuli. W końcu wlej zalewę i odstaw na 5-6 dni do zamarynowania. Podawaj ozdobione natką i cienkimi krążkami świeżej cebuli.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...