- 4 śledzie
- 2 cebule
- 1 liść laurowy
- 3-4 korniszony
- 1 mały słoiczek kaparów
- 1/2 litra octu winnego
- 1 ostra musztarda
- 3-4 jagody jałowca
- 3-4 goździki
- po szczypcie pieprzu, gałki muszkatołowej, cynamonu i goździków
- do dekoracji:
- natka pietruszki
- krążki cebuli
Obraną cebulę pokrój na cienkie talarki, a korniszony wzdłuż na cztery części. Filety śledziowe umieść na desce, posmaruj musztardą i na każdym połóż parę talarków cebuli, kapary i jeden lub dwa kawałki korniszona, a następnie zroluj je i ostrożnie przebij drewnianą wykałaczką.
Gotowe rolmopsy umieść w szklanym słoju, przekładając kolejne warstwy talarkami cebuli. W końcu wlej zalewę i odstaw na 5-6 dni do zamarynowania. Podawaj ozdobione natką i cienkimi krążkami świeżej cebuli.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz