Szukaj przepisów

sobota, 14 lipca 2012

Roladki z wołowiny z kapustą

Składniki:
  • 60 dag młodej wołowiny
  • 50 dag białej kapusty
  • 1 czerwona cebula
  • 2 łyżki oliwy
  • 1 duży pomidor
  • 1/4 kostki bulionu warzywnego
  • cukier
  • sól, pieprz
Mięso umyj, pokrój ukośnie w poprzek włókien na 4 plastry, następnie rozbij cienko tłuczkiem zwilżonym wodą, posyp pieprzem i postaw w chłodnym miejscu.

Kapustę umyj, usuń z niej wierzchnie liście, a potem pokrój na części, usuń głąb i wrzuć do wrzącej osolonej wody. Na wpół ugotowaną kapustę odcedź, gdy wystygnie - odciśnij, poszatkuj i lekko podduś z drobno posiekaną cebulą na łyżce oliwy. Dopraw do smaku solą i pieprzem.

Nadzienie rozłóż na przygotowanych płatach mięsa, zwiń ciasno w rulony i zepnij szpilkami. Roladki krótko obsmaż na łyżce oliwy i przełóż do wrzącego bulionu. Pomidor sparz, obierz ze skórki, pokrój w kostkę i dodaj do mięsa. Całość duś na małym ogniu pod przykryciem, a na koniec dopraw do smaku cukrem. Podawaj z ziemniakami.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...