- 60 dag młodej wołowiny
- 50 dag białej kapusty
- 1 czerwona cebula
- 2 łyżki oliwy
- 1 duży pomidor
- 1/4 kostki bulionu warzywnego
- cukier
- sól, pieprz
Kapustę umyj, usuń z niej wierzchnie liście, a potem pokrój na części, usuń głąb i wrzuć do wrzącej osolonej wody. Na wpół ugotowaną kapustę odcedź, gdy wystygnie - odciśnij, poszatkuj i lekko podduś z drobno posiekaną cebulą na łyżce oliwy. Dopraw do smaku solą i pieprzem.
Nadzienie rozłóż na przygotowanych płatach mięsa, zwiń ciasno w rulony i zepnij szpilkami. Roladki krótko obsmaż na łyżce oliwy i przełóż do wrzącego bulionu. Pomidor sparz, obierz ze skórki, pokrój w kostkę i dodaj do mięsa. Całość duś na małym ogniu pod przykryciem, a na koniec dopraw do smaku cukrem. Podawaj z ziemniakami.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz