Szukaj przepisów

sobota, 14 lipca 2012

Roladki z kapustą

Składniki na 6 porcji:
  • 2 szklanki mąki
  • 1 łyżka masła
  • 2 żółtka
  • 1 jajo
  • 2 dag drożdży
  • 1/4 szklanki mleka
  • gęsta śmietana
    farsz:
  • 50 dag kiszonej kapusty
  • 50 dag pieczarek
  • 1 cebula
  • kminek
  • olej
  • jarzynka
  • pieprz
Drożdże rozpuść w letnim mleku, wymieszaj z łyżką mąki, po czym odstaw do wyrośnięcia. Masło roztop, mąkę wysyp na stolnicę, zrób zagłębienie, do którego wlej rozczyn, dodaj 3 żółtka i wszystko razem zagnieć. Następnie dodaj rozpuszczone masło i tyle śmietany, aby ciasto było luźne. Teraz starannie je wyrób i odstaw, by wyrosło.

Pieczarki i cebulę posiekaj i podsmaż na oleju. Kapustę obgotuj, odciśnij, drobno pokrój, połącz z pieczarkami, dopraw jarzynka, pieprzem i kminkiem, chwilę smaż, ostudź.

Wyrośnięte ciasto rozwałkuj grubiej niż na makaron, pokrój w prostokąty o wymiarach 6 x 12 cm, na każdym umieść trochę farszu, zwiń i mocno zlep brzegi. Roladki przełóż na natłuszczoną blachę do ponownego podrośnięcia, a potem posmaruj pozostałym białkiem. Wstaw do nagrzanego piekarnika (180°C) i piecz około 20 minut.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...