- płat chudego i cienkiego surowego boczku bez skóry (ok. 1 kg)
- 1 łyżka musztardy
- po 10-15 dag suszonych śliwek, moreli i rodzynek
- 3-4 ziarna ziela angielskiego
- 1/4 łyżeczki kolendry
- 1/2 łyżeczki kminku
- pieprz
W tym czasie natrzyj boczek solą, musztardą i pieprzem i pozostaw na 1-2 godzin w chłodnym miejscu.
Wzdłuż dłuższej krawędzi płata boczku ułóż bakalie, po czym ciasno go zwiń, obwiąż grubą bawełnianą nicią lub sznurkiem i posyp gęsto ubitymi w moździerzu przyprawami. Tak przygotowaną roladę włóż do torebki z folii do pieczenia, wlej do środka trochę wody, zamknij szczelnie z obu końców i nakłuj od góry w kilku miejscach.
Paczuszkę z boczkiem umieść w żaroodpornym naczyniu lub brytfannie, na dno wlej trochę wody i wstaw do gorącego piekarnika. Piecz 1,5-2 godzin w temperaturze 170°C. Gdy boczek wystygnie, przetnij folię i potnij go w cienkie plastry.
Podawaj go na zimno z pieczywem, chrzanem i marynatami warzywnymi.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz