Szukaj przepisów

sobota, 14 lipca 2012

Rolada z boczku z bakaliami

Składniki:
  • płat chudego i cienkiego surowego boczku bez skóry (ok. 1 kg)
  • 1 łyżka musztardy
  • po 10-15 dag suszonych śliwek, moreli i rodzynek
  • 3-4 ziarna ziela angielskiego
  • 1/4 łyżeczki kolendry
  • 1/2 łyżeczki kminku
  • pieprz
Bakalie (śliwki, morele i rodzynki) namocz w przegotowanej wodzie. Po godzinie przełóż je na sitko i pozostaw do całkowitego odcedzenia.

W tym czasie natrzyj boczek solą, musztardą i pieprzem i pozostaw na 1-2 godzin w chłodnym miejscu.

Wzdłuż dłuższej krawędzi płata boczku ułóż bakalie, po czym ciasno go zwiń, obwiąż grubą bawełnianą nicią lub sznurkiem i posyp gęsto ubitymi w moździerzu przyprawami. Tak przygotowaną roladę włóż do torebki z folii do pieczenia, wlej do środka trochę wody, zamknij szczelnie z obu końców i nakłuj od góry w kilku miejscach.

Paczuszkę z boczkiem umieść w żaroodpornym naczyniu lub brytfannie, na dno wlej trochę wody i wstaw do gorącego piekarnika. Piecz 1,5-2 godzin w temperaturze 170°C. Gdy boczek wystygnie, przetnij folię i potnij go w cienkie plastry.

Podawaj go na zimno z pieczywem, chrzanem i marynatami warzywnymi.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...