- 6 plastrów szynki (15 dag)
- 1 gruszka (15 dag)
- 1 łyżeczka soku z cytryny
- 1/2 łyżeczki cukru
- szczypta imbiru
- szczypta soli
- do przybrania:
- 6 liści sałaty
- 2 łyżeczki płatków migdałowych
- sos:
- 4 łyżki majonezu sałatkowego
- 1 łyżka przetartych jeżyn lub czarnych porzeczek
- albo galaretki z czarnych porzeczek
Szynkę obierz z osłonki. Gruszkę umyj, obierz, oczyść z gniazda nasiennego i pokrój na sześć części. Zagotuj szklankę wody z dodatkiem soku z cytryny, cukru, szczypty imbiru i soli. Włóż cząstki gruszki, gotuj 2 minuty, a następnie osącz i ostudź.
Teraz wymieszaj majonez z przetartymi owocami. Liście sałaty umyj i osusz. Plastry kiełbasy owiń następnie wokół kawałków gruszki i zepnij wykałaczkami.
Na talerzykach rozłóż liście sałaty, na każdym połóż roladkę, polej sosem i posyp płatkami migdałów. Podawaj z pieczywem.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz