Szukaj przepisów

sobota, 14 lipca 2012

Roladki z szynki

Składniki na 6 porcji:
  • 6 plastrów szynki (15 dag)
  • 1 gruszka (15 dag)
  • 1 łyżeczka soku z cytryny
  • 1/2 łyżeczki cukru
  • szczypta imbiru
  • szczypta soli
    do przybrania:
  • 6 liści sałaty
  • 2 łyżeczki płatków migdałowych
    sos:
  • 4 łyżki majonezu sałatkowego
  • 1 łyżka przetartych jeżyn lub czarnych porzeczek
  • albo galaretki z czarnych porzeczek

Szynkę obierz z osłonki. Gruszkę umyj, obierz, oczyść z gniazda nasiennego i pokrój na sześć części. Zagotuj szklankę wody z dodatkiem soku z cytryny, cukru, szczypty imbiru i soli. Włóż cząstki gruszki, gotuj 2 minuty, a następnie osącz i ostudź.

Teraz wymieszaj majonez z przetartymi owocami. Liście sałaty umyj i osusz. Plastry kiełbasy owiń następnie wokół kawałków gruszki i zepnij wykałaczkami.

Na talerzykach rozłóż liście sałaty, na każdym połóż roladkę, polej sosem i posyp płatkami migdałów. Podawaj z pieczywem.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...