Szukaj przepisów

sobota, 14 lipca 2012

Rolada z kapustą kiszoną i papryką

Składniki na 6 porcji:
  • 6 cienkich kotletów wieprzowych (ok. 75 dag)
  • 40 dag kwaszonej kapusty
  • 40 dag papryki
  • 1 cebula
  • 7 łyżek oleju
  • 1/8 litra białego wina
  • 1/2 litra rosołu
  • 1-2 łyżki mąki ziemniaczanej
  • pieprz, sól, cukier
Cebulę obierz, paprykę umyj i usuń gniazdo nasienne. Razem z cebulą pokrój w kostkę. Podsmaż na 3 łyżkach oleju, dodaj kapustę, wszystko podsmaż i zalej białym winem. Duś pod przykryciem przez 20 minut, a potem dopraw solą, pieprzem i cukrem.

Płaty mięsa posyp solą i pieprzem. Na każdy połóż łyżkę podsmażonej kapusty, zroluj i obwiąż nitką lub zepnij wykałaczką. Obsmaż na reszcie oleju, po czym zalej połową rosołu i duś pod przykryciem półtorej godziny, podlewając resztą rosołu.

Na koniec rolady wyjmij i odstaw w ciepłe miejsce. Mąkę ziemniaczaną rozmieszaj z zimną wodą i zagęść sos. Rolady podawaj polane sosem.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...