- 1 pierś indyka (ok. 1 1/2 kg)
- 1 duża cebula (10 dag)
- 5-6 ząbków czosnku
- 10 suszonych śliwek kalifornijskich
- 1/2 łyżki bulionu drobiowego w płynie
- 1 szklanka białego wytrawnego wina
- lub soku jabłkowego z kartonika
- 1 liść laurowy
- 1 łyżka zielonych oliwek bez pestek
- 2 łyżki suszonego oregano
- 2 łyżki soku z cytryny
- 2 łyżki oliwy
- 1 łyżeczka cukru
- 1/2 łyżeczki mielonego pieprzu
- sól
Schłodzone mięso uformuj, luźno obwiąż nicią, obsmaż na oliwie ze wszystkich stron, przełóż do rondla i polej tłuszczem z patelni. Dodaj cebulę i śliwki użyte do obłożenia mięsa, podlej bulionem (pół łyżki bulionu w płynie rozprowadź według sposobu użycia w szklance wrzątku), wstaw do duszenia na niewielkim ogniu (pod przykryciem) przez około 40 minut. Następnie wyjmij mięso wyjąć z rondla i przełóż na talerz.
Sos przetrzyj przez sito, połącz z winem lub sokiem jabłkowym, dodaj cukier, pokrojone oliwki i wymieszaj. Włóż mięso z powrotem i poduś jeszcze przez 20-25 minut. Pod koniec duszenia posyp je oregano.
Podawaj z makaronem, ryżem ugotowanym na sypko lub frytkami.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz