Szukaj przepisów

sobota, 14 lipca 2012

Rolada z piersi indyka

Składniki na 8 porcji:
  • 1 pierś indyka (ok. 1 1/2 kg)
  • 1 duża cebula (10 dag)
  • 5-6 ząbków czosnku
  • 10 suszonych śliwek kalifornijskich
  • 1/2 łyżki bulionu drobiowego w płynie
  • 1 szklanka białego wytrawnego wina
  • lub soku jabłkowego z kartonika
  • 1 liść laurowy
  • 1 łyżka zielonych oliwek bez pestek
  • 2 łyżki suszonego oregano
  • 2 łyżki soku z cytryny
  • 2 łyżki oliwy
  • 1 łyżeczka cukru
  • 1/2 łyżeczki mielonego pieprzu
  • sól
Mięso umyj, osusz, natrzyj drobno posiekanym czosnkiem roztartym z solą, pieprzem i sokiem z cytryny, obłóż pokrojoną w plasterki cebulą i śliwkami, posyp pokruszonym liściem laurowym, przykryj i wstaw na noc do lodówki.

Schłodzone mięso uformuj, luźno obwiąż nicią, obsmaż na oliwie ze wszystkich stron, przełóż do rondla i polej tłuszczem z patelni. Dodaj cebulę i śliwki użyte do obłożenia mięsa, podlej bulionem (pół łyżki bulionu w płynie rozprowadź według sposobu użycia w szklance wrzątku), wstaw do duszenia na niewielkim ogniu (pod przykryciem) przez około 40 minut. Następnie wyjmij mięso wyjąć z rondla i przełóż na talerz.

Sos przetrzyj przez sito, połącz z winem lub sokiem jabłkowym, dodaj cukier, pokrojone oliwki i wymieszaj. Włóż mięso z powrotem i poduś jeszcze przez 20-25 minut. Pod koniec duszenia posyp je oregano.

Podawaj z makaronem, ryżem ugotowanym na sypko lub frytkami.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...