- 1 1/2 kg kurczaka
- 30 dag cielęciny bez kości
- 3 łyżki rodzynek
- 2 białka
- 2 łyżki bułki tartej
- 1/2 kajzerki
- 1/2 szklanki mleka
- biały pieprz, sól
- mus:
- 1 kg kwaśnych jabłek (antonówki, boikeny)
- 2-3 łyżeczki sosu chrzanowego
- 1 łyżka miodu
Następnie namocz w mleku kajzerkę. Cielęcinę dwukrotnie zmiel, dodaj bułkę tartą, odciśniętą kajzerkę, opłukane rodzynki i pianę ubitą z białek, wszystko delikatnie wymieszaj, przypraw solą i pieprzem (farsz powinien być pikantny, ale nie za słony).
Masę rozłóż równomierną warstwą na mięsie. Następnie mięso zwiń i obwiąż białą bawełnianą nitką. Włóż roladę do specjalnego foliowego rękawa, wlej do niego trochę wody, szczelnie zamknij i ułóż w brytfannie. Mięso piecz 70-80 minut w temperaturze 180°C.
Przyrządź mus: pokrojone, nieobrane jabłka bez gniazd nasiennych podlej czterema łyżkami wody i uduś. Gdy się rozgotują, przetrzyj je i wystudź. Na końcu dodaj miód, sos chrzanowy, a wszystko razem bardzo dokładnie wymieszaj.
Taki mus nadaje się również do innych pieczonych mięs. Rolada smakuje znakomicie zarówno na zimno, jak i na gorąco.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz