Szukaj przepisów

sobota, 14 lipca 2012

Rolada z kurczaka z musem jabłkowo-chrzanowym

Składniki na 6 porcji:
  • 1 1/2 kg kurczaka
  • 30 dag cielęciny bez kości
  • 3 łyżki rodzynek
  • 2 białka
  • 2 łyżki bułki tartej
  • 1/2 kajzerki
  • 1/2 szklanki mleka
  • biały pieprz, sól
    mus:
  • 1 kg kwaśnych jabłek (antonówki, boikeny)
  • 2-3 łyżeczki sosu chrzanowego
  • 1 łyżka miodu
Umytego kurczaka przetnij wzdłuż mostka. Teraz starannie odetnij skrzydełka i szyjkę. Mięso oddziel od kości, poczynając od udek (tak, żeby nie uszkodzić skóry!). Płat mięsa posól i posyp pieprzem z obu stron.

Następnie namocz w mleku kajzerkę. Cielęcinę dwukrotnie zmiel, dodaj bułkę tartą, odciśniętą kajzerkę, opłukane rodzynki i pianę ubitą z białek, wszystko delikatnie wymieszaj, przypraw solą i pieprzem (farsz powinien być pikantny, ale nie za słony).

Masę rozłóż równomierną warstwą na mięsie. Następnie mięso zwiń i obwiąż białą bawełnianą nitką. Włóż roladę do specjalnego foliowego rękawa, wlej do niego trochę wody, szczelnie zamknij i ułóż w brytfannie. Mięso piecz 70-80 minut w temperaturze 180°C.

Przyrządź mus: pokrojone, nieobrane jabłka bez gniazd nasiennych podlej czterema łyżkami wody i uduś. Gdy się rozgotują, przetrzyj je i wystudź. Na końcu dodaj miód, sos chrzanowy, a wszystko razem bardzo dokładnie wymieszaj.

Taki mus nadaje się również do innych pieczonych mięs. Rolada smakuje znakomicie zarówno na zimno, jak i na gorąco.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...